Protest ispred univerziteta Kolumbija, april 2024, foto: Wikimedia

Studenti na pravoj strani istorije

Jednog dana će i studenti koji danas protestuju zbog genocida u Gazi biti viđeni kao oni koji su bili na pravoj strani. Do tada, vratimo diskusiju tamo gde joj je mesto: prekid rata u Gazi.

Foto: Zorana Antonijević

Formula

Uspostavljen je savršeno održiv sistem vlasti jedne beskrupulozne grupacije za koji se čini da ga samo nepredvidljiva i radikalna promena okolnosti može poremetiti.

Foto: Predrag Trokicić

Topla nadljudska priča

Kome nisu navrle suze: usred svetske i naše bure vladar se setio ubogog penzionera, koji doduše uz penziju i radi, kao što se uz rad i školovao! Ko bi ga se drugi u ovim istorijskim lomovima setio!

Foto: Predrag Trokicić

On Kinu, oni kinuše

RTS je i pre potpisivanja ikakvog memoranduma pokazao da zna znanje možda ne bolje od kineskih kolega ali svakako bolje od svojih nekadašnjih kolega iz perioda socijalizma.

Peščanik radio

Verovali ili ne

AUDIO – U toku je izbor za Glavnog javnog tužioca za ratne zločine. Za tu poziciju se prijavila i Snežana Stanojković, koja obavlja taj posao već 7 godina. Govori Nenad Golčevski iz FHP-a.

Foto: Predrag Trokicić

Tortura (ni)je problem?

Među policajcima postoji praktično neprobojan „plavi zid ćutanja“. Ta neprincipijelna kolegijalnost znači da neće prijaviti ni svedočiti protiv kolega koji zlostavljaju građane.

Foto: Predrag Trokicić

Dečja posla

Bivši učenik škole napao nastavnika; učenica petog razreda od početka školske godine trpi nasilje koje je kulminiralo krajem marta; u osnovnoj školi učenik potegao nož na vršnjaka.

Palata Srbija, 8.5.2024, foto: Arhiv javnih skupova

Čiji si ti mali?

Đinping je pokazao mandarinsku uzdržanost, a domaćin je u lirskom nadahnuću opisivao količine ljubavi za gosta. Gost nije stigao da uoči da je sva ta ljubav dovezena autobusima.

Foto: Peščanik

Brat Si

Prekjuče je Si usred Beograda najavio savez Srbije i Kine. Juče se Vučić zaklinje u uniju Srbije i EU. Iz ugla četvrtka, sreda se nije desila. Iz ugla srede, četvrtak nije mogao da se desi.

Foto: Predrag Trokicić

Ko će prespavati izbore?

Odsustvo izborne euforije i predizbornog programa očito je i u javnom prostoru. Zašto opozicija nije predala sve svoje liste, pa čak ni u najvećim gradovima? Rok ističe 12. maja.

Protest ispred univerziteta Kolumbija, april 2024, foto: Wikimedia

Šibolet

Teško je gledati nedavne proteste na Univerzitetu Kolumbija a ne prisetiti se studentskih protesta iz 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, od kojih su se neki događali na tim istim travnjacima.

Foto: Z.M.

Nas i Kineza po 300 miliona

Ostali smo bez informacije da li je, kao Vučić, i Macron, pre nego što se juče video sa Sijem, dao intervju CCTV. Ako jeste, da li je i njega, kao Vučića, pogledalo 300 miliona Kineza?

Foto: Predrag Trokicić

Žena, svetinja, biće, simbol

Vučević ženu vidi kao „svetinju“, „simbol“, „biće“. Za njega je žena uvek nečija. Svetinja pak nikada neće zatražiti pravnu zaštitu; simbol ne ide kod lekara; biće, „najsličnije bogu“, ne mora da školuje decu.

Protest ispred univerziteta Kolumbija, april 2024, foto: Wikimedia

Univerziteti kao fabrike

Administratore univerziteta u SAD ne imenuje Biden, niti to čini Kongres. Zašto onda šalju policiju na sopstvene studente? Jesu li to neki naopaki ljudi koji misle da omladina zaslužuje batine?

Peščanik

Donacije

Naši sadržaji su uvek bili i biće otvoreni i dostupni svima. Ali da bismo nastavili da radimo, potrebna nam je vaša podrška. Podržite Peščanik mesečnim, godišnjim ili jednokratnim donacijama.

Hrtkovci / Srbislavci

AUDIO – Srpske izbeglice iz Hrvatske korišćene su za zastrašivanje Hrvata u Vojvodini, a njihovi grupni upadi u maju, junu i julu 1992. registrovani su u većem broju nacionalno mešovitih sredina.

Izbori, a ne glasanje

VIDEO – ProGlas podržava predlog opozicije za izmenu ustavnog zakona koji bi omogućio održavanje svih izbora na jesen. Govore Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda i prof. Ivanka Popović.

Decenija bez Mirka Đorđevića

AUDIO – Ponovo slušamo Mirka u radio emisiji „Putnici za Emaus“ iz aprila 2006: Posle raspeća apostoli idu u Emaus. Spušta se noć. Odjednom kao da je neko s njima. Njihova srca bukvalno gore…

Na desno ravnajs

Mladina – Za lijeve vrijednosti treba se boriti, za desničarske je dovoljno sačiniti populistički program koji počiva na banalitetu mržnje prema svakoj drugotnosti, ograničavanju prava i sloboda.

Wheeling and dealing

Citizens of Serbia, both individually or collectively, must make a decision. They are confronted with a regime mired in crime on one side, and a helpless and self-destructive opposition on the other.

A grotesque caricature

The Ministry of Interior (mis)informed the public that D.D. died of natural causes. If the expert’s report confirms that he died as a result of a beating, we are dealing with a deliberate deception.